Çin 2017’de 294 bin ton kuru ve sofralık taze üzüm ihracatı gerçekleştirmiştir. Geçen seneye göre bu rakam %3.87 artış göstermiştir. Gerçekleştirilen üzüm ihracactından $764.9 milyon dolar gelir elde edilmiştir ve bu rakam geçen seneye göre %5.38 artış göstermiştir. 2013’ten beri Çin’in üzüm ihracatı iki katına çıkmıştır.

Sofralık taze üzüm ihracatı $664 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Sofralık üzüm ihracatı geçen seneye göre miktar olarak %0.13 artış gösterirken tutar olarak %0.03 azalmıştır.

Burdan anlaşılmaktadır ki taze-kuru üzüm ihracatını yukarı yöne çöken kuru üzümdür. Sofralık taze üzüm ihracatı stabil kalmıştır.

Türkiye’nin üzüm ihracatının %80’ini kuru üzüm oluşturmaktadır. Çin’in de kuru üzüm alanında elini kuvvetlendirdiği görülmektedir.

Türkiye’nin üzüm ihracatı ise azalmaktadır. 2014’te $679 milyon olan üzüm ihracatı 2016’da $531 milyona kadar düşmüştür. Bunda Rusya’nın uyguladığı ambargo etkili olmuş olabilir.

2017’de küresel üzüm ihracatının %8.9’unu Çin gerçekleştirirken, %5.8’ini Türkiye gerçekleştirmiştir.

Şili dünyanın en büyük üzüm ihracatçısıdır. Küresel üzüm ihracatının %25.2’sini gerçekleştirmektedir. 2017’de 915 bin ton üzüm üretimi gerçekleştiren Şili, 730 bin tonunu ihraç etmeyi başarmıştır. Üretim oranı küresel manada düşük (%4.16) olsa da ürettiğini satma noktasında en maharetli ülkedir.

Şili kirazda olduğu gibi üzümde de Çin’in en önemli tedarikçilerinden biridir. Fakat Şili’nin üzümleri ABD ve Kanada’dan daha fazla sipariş almaya başladı. Hindistan bu açığı kapatmaya epey istekli.

Dünyanın en büyük üzüm ihracatçısı Şili’nin ardından ikinci sırayı %12 ile ABD almaktadır. Çin’in ABD’den ithal edilen bütün taze meyvelere (üzüm dahil) %15  gümrük vergisi koymasıyla Çin pazarında yara alması bekleniyor.

Çin, üzümü; Şili, Peru, Yeni Zellanda, Avustralya, ABD, Belçika, Arjantin ve Güney Afrika’dan alıyor(hangi ülkeden ne kadar aldığıyla ilgi şu linkte yüzeysel bilgi mevcuttur). Belçika, Arjantin ve  Güney Afrika’ya %13 gümrük vergisi uygulanıyor. ABD’ninki %13’ten %15’e çıkmış durumda. Şili, Yeni Zellanda ve Peru’dan gelen üzümlere gümrük vergisi uygulanmıyor. Avustralya’dan gelen üzümlere %5.2 uygulanıyor.

Çin’e üzüm satmak isteyenler arasına en son Mısır da katıldı. Çin’in ne kadar gümrük vergisi koyacağı merak konusu. ABD’nin kaybettiği pazarı doldurmak isteyebilir. Şili ve Peru ile yarışabilir mi orası muamma. Ancak önümüzdeki sene bilebileceğiz.

Hongkong’u da dahil edersek Çin’in küresel üzüm ithalatının %17.8’ini gerçekleştirdiği görülmektedir. AB ve ABD’den sonra en fazla üzüm ithal eden ülkedir. Türkiye ise dünyanın en büyük üçüncü üzüm üreticisidir. Türkiye üzüm ihracatının %80’ini kuru üzüm oluşturmaktadır. Her nekadar sofralık taze üzüme ağırlık vermesek de dünya üretiminde bizden sadece bir adım önde olan  Hindistan hatta ve hatta Mısır gibi küresel ölçekte hatırı sayılır üretim yapamayan bir ülke bile Çin’e sofralık üzüm satmaya çalışmaktadır.

Çin, üzümde ciddi manada Şili ve Peru’ya bağlı “Yeni İpek Yolu” projesi üzerindeki ülkelerle de tarım ticaretini geliştirmek isteyecektir.

Çin’e neden üzüm satmayalım ki?

[xhshop-btn-gratuity class=”buybutton”]BAĞIŞ[/xhshop-btn-gratuity]

[cite]