Kültür ve Turizm Bakanlığı ülkemize gelen Çinli turist sayısını açıkladı. Kasım ayında Türkiye gelen Çinli turist sayısı geçen senenin aynı dönemine göre %2,7 artışla 29.571 oldu. Ekim ayında bu rakam 37.429’du.

Aylık bazda 40.102 ile en fazla turist 2015’in Temmuz ayında gelmişti. Ümid ediyoruz ki bu rekor tazelenir. 2017’de Çinli turistte Eylül ayından sonra sıçrama yaşanmıştı. Bu sene böyle bir şey ne kadar olur tahmin etmesi zor.

⇒ Netaş’ın Ortağı ZTE Ulusal Güvenliğimizi Tehdit Ediyor Olabilir Mi?

TL’nin değerinin düşmesiyle Çinli turist için Türkiye daha cazip hale gelmektedir. 5 yıl öncesine kadar 1 TL, 3.3 RMB iken şuanda kur 1 RMB’ye kadar düştü.

Çinliler artık ülkemize daha fazla geliyor. Gelen kişi sayısının yanı sıra ülkede bıraktıkları para miktarı da çok önemli. İnternet teknolojilerinin bu kadar geliştiği bir devirde turistlerden data toplayabilmek ve bu verilere göre strateji oluşturabilmek de çok önem kazanıyor.

Sadece Çinli turistler için değil ülkemize gelen diğer ülke vatandaşlarından da veri toplanabilmesi lazım.

Çinliler online ödeme yapmaya çok alışkın. Türkiye’de turistler ne kadar online ödeme yaparsa veri toplaması da kolaylaşır. Elbette bu tarz şeylerin yerli uygulamalar aracılığıyla yapılması gerekiyor.

Kamu alanlarında ücretsiz internet olması turistler için apayrı bir nimet olacaktır. Örneğin Şanghay metrosunda kamusal internet mevcut. İnternete bağlanabilmek için öncelikle bir uygulama indirmeniz gerekmektedir. Kişisel verilerin çok iyi saklanması şartıyla bu tarz yöntemlere yönelinebilir. Hele ki bu uygulamalardan turistler taksi çağırabilseler, Çin’deki gibi sadece karekodu göstererek metroya binebilseler, otobüs bileti, uçak bileti alabilseler çok faydalı olacaktır.

Bunun yanısıra gelen turistlerin çevreci yaklaşımlar sergilemeleri çok önemli. Aksi takdirde yerli halkımızın ciddi tepkisini çekme ihtimali var.

Papua Yeni Gine’nin kuzeyinde küçük ve güzel bir adalar ülkesi var. Adı Palau. Çinli turistlerin epey akın ettiği bir destinasyon. Fakat sıkıntı şu ki Palau’da Çinli turistlerin sebep olduğu çevre kirliliğiden rahatsız olunmaya başlandı. Macau ve Hongkong seferleri azaltıldı.

Bu tarz olaylardan bizim de şimdiden gereken dersi çıkartıp önlemimizi almamız gerekiyor. Eğer ülkemize gelen turistlere uygulamalar üzerinden erişim sağlanırsa bu tip uyarıları yapmak da kolaylaşır.

Rakamlar Güvenilir Mi?

Şunu da belirtmekte fayda var ki, Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklanan rakamlara aktarma yapanları dahi ekliyor. Bu yüzden veriler istenilen ölçüde gerçeği yansıtmayabilir.

Bu Yıl Ne Kadar Çinli Turist Gelir?

Türkiye dünyanın önemli turizm destinasyonlarından biri olsa da Çinli turist çekmede çok başarılı sayılmaz.Yurtdışına seyahat eden 30 milyon Çinliden yalnızca 247 bini (2017 rakamı) ülkemize geliyorsa kat edecek epey yolumuz var demektir.

Türkiye’ye en fazla turist 313.000 ile 2015’te gelmişti. Artış hızı göz önünde bulundurulduğunda 2018 için 400 bin Çinli turist dahi büyük başarı sayılır.

2018 Çin’de “Türkiye Yılı” ilan edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu vesileyle 1 milyon turist çekmeyi hedefliyor. Ancak mevcut uçuş sayıları ülkemize en fazla 300.000 turist gelebileceğini gösteriyor.

Çinliler 2016’da yaşanan terör olaylarından dolayı ülkemize gelmeye çekiniyorlar. En büyük endişeleri güvenlik. 2017’nin ikinci yarısındaki artışlar terör olaylarının Çinli turistlerin hafızasından yavaş yavaş silinmeye başladığını gösteriyor. Fakat güvenlik, hâlâ en büyük çekincelerden biri.

Çin hükümetinin ülke içerisindeki otoritesi çok kuvvetlidir. Parti halkın mutlak hükümranıdır ve yönlendirici etkisi çok fazladır. Çin hükümeti şuan için Türkiye’ye gidişleri açıktan desteklemiyor. Devlet yetkililerin basın yoluyla açıktan destekleri veya tanıtım faaliyetlerimizin önünün açılması 2018’de Çinli turist sayısını adeta uçuracaktır.

Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının ciddi rakamlara ulaşması Çin’in işine gelecektir. Çin, Güney Kore örneğinde görüldüğü üzere yurtdışına turizm faaaliyetleriyle giden halkını politik güç unsuru olarak kullanıyor. Ülkelerle sorunlar yaşadığında Çinli turist sayısını düşürmek ile tehdit edebiliyor. Çin-Türkiye ilişkilerinin yumuşak karnı Uygur meselesi söz konusu olursa Çin bu kartı çekinmeden kullanacaktır.

[xhshop-btn-gratuity class=”buybutton”]BAĞIŞ[/xhshop-btn-gratuity]

[cite]