2017’de Çin, RES’lerden 305.7 milyar kwh elektrik üretti. Türkiye 2017 yılı boyunca 289.9 milyar kwh tüketti. Çin’in rüzgar enerjisinden ürettiği elektrik tek başına Türkiye’nin toplam elektrik tüketimini karşılayabilecek miktarda.

Çin’in RES’lerden ürettiği elektrik toplam üretimin %4.8’ini oluşturuyor. Geçen seneye göre bu oran 0.7 puan artış gösterdi.

Çin 2017’de RES kurulumu açısından eski performansını gösteremedi. 2017’deki 15.030 MW’lık kurulum 2016’dan 4.270 MW, 2015’ten ise 17.940 MW daha az. Bunun en başlıca sebebi ülkenin en fazla rüzgar alan kuzey kesimindeki yatırımların azalmaya başlaması olarak gösteriliyor.

2018’de de RES yatırımlarının azalacağı öngörülüyor. Yatırımlardan faydalanan bölgeler daha çok orta, doğu ve güney eyaletler olacak. Ayrıca sektör Avrupa’daki gelişmelerin de etkisiyle deniz rüzgar güllerine kayıyor. Çinli firmalarda da bu alana doğru bir eğilim olduğu görülüyor.

RES yatırımları azalsa da duraksız devam edecektir. Çünkü Çin’in, özellikle kuzey kesimleri olmak üzere rüzgar potansiyeli çok fazla. Çin’in 2380 GW işletilebilir rüzgar enerjisi kapasitesine sahip olduğu tahmin ediliyor ve bunun ancak 163 GW’ını kullanıyor. Denizlerdeki rüzgar enerjisi potansiyeli ise 200 GW.

Türkiye’nin 2006 yılında yapılan hesaplamalara göre 48 GW rüzgar enerjisi potansiyeli mevcut, Avrupa ülkelerine nispeten bu rakam yüksek sayılır. Bu açıdan baktığımızda Çin adeta rüzgar enerjisi zengini bir ülke. Çin eğer tüm kapasitesini kullanırsa elektrik ihtiyacının tamamını rüzgar enerjisinden karşılayabilir.

Çin 163 GW ile dünyanın en fazla RES’ini bulunduran ülke. En yakın rakibi ise 2016 yılı rakamlarına göre 82 GW ile ABD yer alıyor. AB’de ise 153 GW RES mevcut.

Çin’in bu kapasitesi elbette rüzgar enerjisi sektöründe büyük firmaların doğmasına sebep oldu. Çin’in en büyük rüzgar gülü üreticisi Xinjiang menşeili Goldwind firmasıdır. Aynı zamanda dünyanın en büyük 18. yenilenebilir enerji firmasıdır. 2015 yılında dünyanın en fazla rüzgar gülünü üreten firması olmuştur.

Rüzgar enerjisi sektörünün saygın dergilerinden “Wind Power” 2017’nin en iyi rüzgar gülleri başlıklı bir derecelendirmede bulundu. Sıralamaya göre 2.9 MW’ın altındaki rüzgar güllerinde Goldwind’in GW115/2.0MW modeli üçüncü en iyi rüzgar gülü seçildi. 3 MW’ın üstündeki rüzgar gülleri arasından yine GoldWind’in GW140/3MW modeli birinci olarak seçildi. Denize kurulan rüzgar gülleri arasında ise Goldwind ilk üçe hatta ilk ona bile giremese de bir Çinli firma olarak Sewind W4000-130 modeliyle üçüncü oldu. Çin’in Envision isimli rüzgâr gülü firmasının da bir çok modeli ilk 10’a girmeyi başardı.

Siemens Gamesa, Vestas ve Nordex gibi Avrupa’nın önemli firmalarının da birçok rüzgar gülü modeli sıralamaya girdi.

Nordex Türkiye’nin toplam kurulu rüzgar gücünün yüzde 25’ini oluşturmaktdır ve Türkiye’de pazar lideridir.

Goldwind’in veya herhangi bir Çinli firmanın rüzgar enerjisi santrali yatırımı bulunmuyor. 2017’nin Nisan ayında düzenlenen ihaleye Akfen Holding ile beraber katılmışlardı fakat kazanamamışlardı.

Goldwind’in 2017’nin ilk üç çeyrek verilerine göre toplam geliri 17.07 milyar RMB’dir. Firmanın gelirleri geçen senenin aynı dönemine göre yalnızca %0.3 artış gösterdi. Goldwind’e Çin pazarında rakip sayılabilecek Xiangtan Electric(湘电股份) var. Yine aynı dönem itibariyle firmanın toplam geliri 6.66 milyar RMB’dir.

Şirket kârları açısından değerlendirdiğimizde de Goldwind önde geliyor. 2017’nin ilk üç çeyrek veilerine göre firmanın net kârı 2.29 milyar RMB iken en yakın takipçisi Sinovel’in kârı 367 milyon RMB’dir.

Sinovel deyince önemli bir parantez açmak gerekir. Rüzgar güllerinin sadece kule ve kanattan oluşan basit bir mekanizması yok. İşin bir de yazılım bouyutu var. ABD’de yatırımları bulunan Sinovel işbirliğinde bulunduğu yazılım firması AMSC’den bazı önemli bilgiler çaldığı ortaya çıktı.

Fikri mülkiyet hakarı ABD ve Çin arasında giderek kızışıyor. Çinli firmaların adları bu tür fikri mülkiyet ihlalleriyle duyulursa uluslararası piyasada daha çok zorlanacaklardır.

Çin’in rüzgar enerjisi sektöründe önü çok açık 2380 GW kapasitenin şuan için yalnızca 163 GW’ını kullanıyor. Ar-Ge çalışmaları deniz rüzgar güllerine kaysa da kara rüzgar güllerinin kurulumuna devam edilecektir.

[xhshop-btn-gratuity class=”buybutton”]BAĞIŞ[/xhshop-btn-gratuity]  [cite]